هنگامی که صحبت از اینترنت نسل چهارم به میان میآید، در ذهن بسیاری از افراد این سؤال شکل میگیرد که آیا قبل از اینترنت نسل پنجم، نسل چهار و نیم را تجربه خواهیم کرد؟ پیش از هر چیز بهتر است کمی مختصری در مورد انواع نسلهای ارتباطات موبایلی صحبت کنیم. در سالهایی که دستگاههای موبایل به تازگی وارد بازار شده بودند، تنها قابلیت دریافت و ارسال تماس تلفنی را داشتند. این نوع شبکه ارتباطات، شبکه نسل اول نامیده میشد.
در نسل دوم ارتباطات موبایلی، امکان ارسال پیامهای متنی بین دستگاههای موبایل برقرار شد. بعد از آن، امکان استفاده از اینترنت بر روی گوشیهای موبایل در نسل سوم ایجاد شد. اینترنت نسل چهارم، همان شبکه نسل سوم بود که سرعت بیشتری داشت و کاربران میتوانستند در مدت زمان کمتر، محتوای بیشتری را دریافت و ارسال کنند.
اگر از بحث سرعت نت در کشور خودمان بگذریم، با توجه به پیشرفتی که دستگاههای موبایل و برنامهها و بازیهای موبایلی در سالهای اخیر داشتهاند، اینترنت نسل چهارم دیگر نمیتواند پاسخگوی نیازها باشد. دقت کنید که دستگاههای موبایل در حال حاضر میتوانند عکسهایی با حجم 10 مگابایت یا بیشتر داشته باشند. حجم یک دقیقه از فیلمهایی که با این گوشیها گرفته میشود نیز میتواند از چند صد مگابایت نیز عبور کند. بنابراین به دشواری میتوان تصور کرد که با اینترنت نسل چهارم بتوان یک فیلم پنج دقیقهای به همراه چند عکس را برای یک دوست ارسال کرد!
حتی به جز پیشرفتهای موبایلی، خودروهای هوشمند نیز که بدون راننده از راه دور کنترل میشوند، به اتصال به اینترنت و همچنین یک زیرساخت قدرتمند ارتباطی نیاز دارند که با سرعت بالا بتواند حجم زیادی از دادههای ترافیکی را پردازش کرده و ارسال کند. دنیای فردا دنیایی خواهد بود که بیش از امروزِ ما به اینترنت وابسته است و هر چه سرعت ارتباطات بالاتر باشد، کیفیت زندگی نیز بهتر خواهد بود. بنابراین، اینترنت نسل پنجم یا همان 5 جی به میدان آمده است. اما در این میان پیش از آنکه همه کشورهای دنیا بتوانند زیرساختهای لازم برای اینترنت نسل پنجم را فراهم کنند، صحبتهای زیادی پیرامون اینترنت نسل چهار و نیم نیز وجود دارد. در ادامه بررسی میکنیم که اینترنت نسل چهار و نیم چیست و آیا قرار است پیش از تجربه 5 جی، بتواند تغییری در ارتباطات موبایلی ایجاد کند؟
چرا اینترنت نسل چهار و نیم ؟
دقت کنید که اینترنت نسل چهار و نیم، به این دلیل تنها نیم نسل با نسل چهارم فاصله دارد، که در واقع یک نسل جدید محسوب نمیشود. شاید تمایز بین نسلها تعاریف دقیقتری داشته باشد؛ اما به طور ساده باید گفت زمانی ما از یک نسل به نسل دیگر در ارتباطات منتقل میشویم که برای استفاده از خدمات و امکانات جدید مجبور به تعویض دستگاههای موبایل خود شویم. به عبارت دیگر، نسلهای تازهتر دیگر بر روی دستگاههای قدیمی قابل اجرا نخواهند بود. اینترنت نسل چهار و نیم در این میان توانسته پیشرفتهایی نسبت به نسل چهارم داشته باشد؛ اما به دلیل اینکه هنوز هم میتوان بر روی دستگاههای قبلی از آن استفاده کرد، یک نسل جدید محسوب نمیشود.
این در حالی است که در صورتی که اینترنت 5 جی در ایران همهگیر شود، برای استفاده از آن مجبور هستید که دستگاه موبایل خود را با نسخهای که قابلیت پشتیبانی از این نسل را داشته باشد، تعویض کنید. به طور کلی دلیل این نامگذاری این است که اینترنت نسل چهار و نیم همان تکامل یافته نسل چهارم است که شما با ارتقا نرم افزار یا تغییرات جزئی سختافزار میتوانید از آن استفاده کنید.
اینترنت نسل چهار و نیم یک پل ارتباطی بین سیم کارت ها و تلفن های همراه نسل چهارمی محسوب میشود که به طور رایج از آن استفاده میکنیم و نسل پنجمی که ظاهراً رسیدن به زیرساختهای لازم برای استفاده از آن برای بیشتر کشورهای دنیا و خصوصاً ایران، در آینده نزدیک به سختی اتفاق خواهد افتاد. در این میان این نسل چهار و نیم است که میتواند این خلأ را پر کند. به طور متوسط نسل چهار و نیم نسبت به نسل چهارم، میتواند سرعتی بین دو تا سه برابر برای دانلود در اختیار شما بگذارد.
همچنین افزایش ایمنی در اتصال به اینترنت نیز از دیگر مزایای این نسل است. دقت کنید که با اینترنت نسل چهار و نیم میتوان به سرعت دانلود بیش از 1 گیگابیت بر ثانیه نیز رسید. یعنی میتوان همه فصلهای سریال گیم آف ترونز را در حدود 10 دقیقه دانلود کرد! البته در فوریه سال 2016، دستگاههای موبایل شرکت هوآوی توانستند که با استفاده از شبکه نسل چهار و نیم به سرعت دانلود 1.41 گیگابایت بر ثانیه نیز برسند. در واقع یکی از استفادههای بسیار مفید از این شبکه در حال حاضر، برای پشتیبانی از واقعیت مجازی، پخش ویدئوهایی با کیفیت 4K و همچنین سرویسهای اینترنت اشیا است.
یکی از شرکتهایی که به طور تخصصی در چند سال اخیر بر روی فناوری نسل چهار و نیم کار میکرده، شرکت هوآوی بوده است. هر چند برخی از نقاط دنیا مانند آمریکا تاکنون به صورت تستی از 5 جی استفاده کردهاند، اما زمان زیادی طول میکشد تا هم دستگاههای مناسبی برای استفاده از این شبکه وارد بازار شود و هم زیرساخت لازم برای آن در کشور ما و البته سایر نقاط دنیا ایجاد شود. در این میان اینترنت نسل چهار و نیم جواب خود را پس داده است و میتواند جوابگوی بخش زیادی از نیازهای کاربران باشد. برخی از اپراتورها در ایران نیز این اینترنت را ارائه میدهند.
